Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki kotlety schabowe
1 łyżeczka rozmaryn
suszony1 łyżeczka masło
1 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżeczka miód
2 sztuki cebule
4 sztuki papryki
2 ząbki czosnek
500 g pomidory krojone
z puszki, bez skórki1 łyżeczka oregano
suszone1 łyżeczka ocet winny
1 szczypta sól
do smaku1 szczypta pieprz
do smaku1 łyżeczka olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos paprykowy: Cebule obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do zawartości naczynia dodaj paprykę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory i duś przez 15 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i octem winnym.
- Kotlety starannie umyj, osusz i oprósz solą, pieprzem oraz rozmarynem. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Mięso usmaż z obu stron na rumiano.
- Kawałki schabu polej octem balsamicznym wymieszanym z miodem. Smaż jeszcze przez chwilę. Kotlety podawaj z sosem paprykowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku