Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kotlety schabowe
- 2 sztuki jajka
- 120 g chipsów
- 2-3 łyżki mąki do panierowania
- zioła prowansalskie
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety schabowe dokładnie opłucz, osusz, a następnie cienko rozbij. W razie potrzeby usuń nadmiar tłuszczu.
- Jajka wbij do miseczki i rozkłóć widelcem. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość starannie wymieszaj.
- Mąkę wysyp na talerz. Chipsy umieść w woreczku foliowym i pokrusz za pomocą wałka. Przełóż na większy talerz. Kotlety obtocz kolejno w mące, rozkłóconych jajkach oraz chipsach.
- Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, a następnie przełóż na ręcznik papierowy i osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ugotowanymi warzywami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku