Dzisiaj jest: Sobota, 08.08.2020 Imieniny: Emila i Cyryla



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Schabowy z pieczonymi ziemniaczkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Schabowe z pieczonymi ziemniaczkami można podawać z sałatką z buraczków i jabłka. Danie jest dosyć kaloryczne, ale bardzo smaczne. Przepis typowy dla kuchni polskiej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  ziemniaki
  • 360 g  schab
    bez kości
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  mąka
  • 2 gałązki  natka pietruszki
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w ósemki i ułóż na blasze. Skrop olejem, oprósz solą i piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem i oprósz solą. Jajko rozkłóć z łyżką zimnej wody. Na drugi talerz wysyp mąkę. Kotlety panieruj kolejno w mące i jajku. Smaż na rozgrzanym oleju.
  3. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z upieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE