Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 700 g ziemniaki
- 360 g schab
bez kości - 1 sztuka jajka
- 2 łyżki mąka
- 2 gałązki natka pietruszki
- 4 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój w ósemki i ułóż na blasze. Skrop olejem, oprósz solą i piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
- Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem i oprósz solą. Jajko rozkłóć z łyżką zimnej wody. Na drugi talerz wysyp mąkę. Kotlety panieruj kolejno w mące i jajku. Smaż na rozgrzanym oleju.
- Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z upieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia