Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk indyk
żołądki1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka zielona
1 sztuka seler naciowy
1 sztuka cebula czerwona
średnia1 sztuka cebula biała
średnia2 łyżki przyprawa w płynie do zup
2 łyżki keczup
pikantnypapryka (przyprawa)
ostra, do smakumajeranek
do smakusól
do smakupieprz czarny
do smaku5 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żołądki wymocz, oczyść i pokrój na trzy części. Oprósz przyprawami i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim żołądki, podlewając je gorącą wodą. Gdy żołądki będą rumiane zalej całość gorącą wodą i duś do miękkości. Pokrój je w grubsze plastry. Sos zachowaj.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj warzywa i smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie podlej sosem ze smażenia mięsa i dopraw do smaku. Włóż żołądki, wlej keczup i trochę gorącej wody. Gotuj jeszcze przez 2 minuty. Podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka