Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk indyk
żołądki - 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 sztuka seler naciowy
- 1 sztuka cebula czerwona
średnia - 1 sztuka cebula biała
średnia - 2 łyżki przyprawa w płynie do zup
- 2 łyżki keczup
pikantny - papryka (przyprawa)
ostra, do smaku - majeranek
do smaku - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 5 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żołądki wymocz, oczyść i pokrój na trzy części. Oprósz przyprawami i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim żołądki, podlewając je gorącą wodą. Gdy żołądki będą rumiane zalej całość gorącą wodą i duś do miękkości. Pokrój je w grubsze plastry. Sos zachowaj.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj warzywa i smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie podlej sosem ze smażenia mięsa i dopraw do smaku. Włóż żołądki, wlej keczup i trochę gorącej wody. Gotuj jeszcze przez 2 minuty. Podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka