Dzisiaj jest: Sobota, 02.11.2024 Imieniny: Bohdana i Bożydara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Serca wieprzowe duszone w winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i delikatną w smaku surówką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 3 sztuki  serca wieprzowe
  • 1 l  rosół
  • 1 szklanka  wino czerwone wytrawne
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 pęczek  pietruszka
  • 3 łyżki  oliwa
    do podsmażenia cebuli
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • masło
    do zagęszczenia sosu
  • mąka
    do zagęszczenia sosu

Sposób przyrządzania:

  1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, nie dopuszczając do zrumienienia, posiekaną cebulę i czosnek, przekładamy do garnka, podlewamy rosołem, dodajemy wino, związany nicią pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz, całość zagotowujemy.
  2. Obrane serca kroimy w niewielką kostkę, dajemy do sosu i gotujemy przez godzinę lub nieco dłużej.
  3. Gdy serca będą miękkie, wyjmujemy pietruszkę.
  4. Sos, gdy trzeba, lekko odparowujemy na dużym ogniu (powinien mieć piękny, czerwonobrunatny kolor), gdy trzeba zagęszczamy masłem utartym z mąką i gotujemy przez 2- 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE