Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 3 sztuki serca wieprzowe
- 1 l rosół
- 1 szklanka wino czerwone wytrawne
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 pęczek pietruszka
- 3 łyżki oliwa
do podsmażenia cebuli - sól
do smaku - pieprz
do smaku - masło
do zagęszczenia sosu - mąka
do zagęszczenia sosu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, nie dopuszczając do zrumienienia, posiekaną cebulę i czosnek, przekładamy do garnka, podlewamy rosołem, dodajemy wino, związany nicią pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz, całość zagotowujemy.
- Obrane serca kroimy w niewielką kostkę, dajemy do sosu i gotujemy przez godzinę lub nieco dłużej.
- Gdy serca będą miękkie, wyjmujemy pietruszkę.
- Sos, gdy trzeba, lekko odparowujemy na dużym ogniu (powinien mieć piękny, czerwonobrunatny kolor), gdy trzeba zagęszczamy masłem utartym z mąką i gotujemy przez 2- 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny.