Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 12 sztuk skrzydełek kurczaka
- sól
- pieprz
- Marynata
- 4 łyżki pasty sezamowej Tahini
- 5-6 łyżek oleju
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku cytrynowego
- kawałek kłącza imbiru
- 2-3 łyżki nasion sezamu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem.
- Imbir cienko obierz, zetrzyj na tarce. Następnie wymieszaj z pastą sezamową, olejem, sosem sojowym oraz sokiem cytrynowym.
- Tak przygotowaną marynatą posmaruj skrzydełka. Odstaw do lodówki na 90 minut. Po tym czasie mięso ułóż na tackach do grillowania i piecz 30 minut. Po 15 minutach odwróć na drugą stronę, posmaruj marynatą i posyp sezamem. Grilluj, aż będą rumiane z obu stron.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca