Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
45 dag pierś kurczaka
sól
do smakupieprz
do smaku2 sztuki żółtko z jajka
sok z cytryny
skórka z cytryny
mąka
do panierowaniaoliwa i masło
pół na pół1 szklanka żurawina
1/2 szklanki białe, wytrawne wino
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posiekane mięso pokrop sokiem z cytryny, dodaj żółtka, przyprawy, wyrób masę.
- Podziel na 4 równe części, uformujemy kotlety, odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.
- Oprósz mąką i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Gdy się dokładnie zarumienią z obu stron, przełóż w ciepłe miejsce, trzymaj pod przykryciem.
- Do tłuszczu, w którym się smażyły, dorzuć przebrane żurawiny, dodaj otartą z cytryny skórkę, podlej szklanką wody i pruż, cały czas mieszając, by rozprowadzić cały pozostały ze smażenia tłuszcz.
- Sos przetrzyj przez sito, połącz z winem, gdy trzeba, lekko dopraw do smaku, zagotuj.
- Do sosu włóż kotlety, trzymaj na małym ogniu przez 3-5 minut.