Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 kg skrzydełka z kurczaka
2 sztuki filet z kurczaka
pojedyncze4 łyżki miód
1 sztuka koncentrat pomidorowy
mały1 pęczek natka pietruszki
3 łyżki majeranek
przyprawa uniwersalna
do smakucurry
do smakusól
do smakupieprz
do smakuzioła prowansalskie
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z grubszych części skrzydełek usuń kości. Filety umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Dodaj do filetów. Dopraw curry, przyprawą uniwersalną, solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.
- Przygotowanym farszem wypełnij skrzydełka, uważając by skóra nie pękła.
- Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majerankiem. Skrzydełka obtocz w marynacie i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostałą marynatą posmaruj skrzydełka. Piecz 60 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Najlepszy kurczak