Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 kg skrzydełek kurczaka
30 g masła
1 ząbek czosnku
2 sztuki płaskie łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu tabasco
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól morska
- Sos bbq
1 sztuka duży pomidor (obrany i pokrojony w kostkę)
4 łyżki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka drobno posiekanej papryczki chili
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka opłucz osusz i podziel na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzuć, dwie pozostałe natrzyj solą morską.
- W rondelku rozgrzej masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 15 sekund, zdejmij z ognia, wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj miód, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Wymieszaj i przestudź.
- Skrzydełka włóż do marynaty i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej na średnią moc grilla. Ustaw kratkę w środkowej części piekarnika, a pod nią blachę do pieczenia. Na kratce ułóż skrzydełka i piecz 15 minut, aż się zrumienią, następnie przewróć na druga stronę i piecz kolejne 15 minut. Zwróć uwagę, aby za szybko się nie zrumieniły.
- Sos BBQ: Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje, a następnie ostudź.
- Skrzydełka podawaj z sosem i warzywami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka