Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki  miodu
  • 3 łyżki  musztardy dijon
  • 1 łyżka  słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 100 g  rukoli
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 5 łyżek  oliwy
  • 2 łyżki  octu balsamicznego
  • 2 łyżki  ziół do sałatek

Sposób przyrządzania:

  1. Skrzydełka oczyść i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Do miseczki włóż miód, musztardę i mieloną paprykę, wlej sok z cytryny i energicznie wymieszaj. Skrzydełka zanurz w marynacie i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i smaż skrzydełka z każdej strony 4-5 minut, aż się zrumienią. Na patelnię wlej resztę marynaty, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę.
  4. Opłucz rukolę i przełóż ją do dużej miski. Pomarańcze obierz, usuń błonki, pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski z rukolą.
  5. Połącz resztę oliwy, ocet balsamiczny, zioła do sałatek, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj, by powstał sos o jednolitej konsystencji.
  6. Sałatę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż kawałki kurczaka i polej wszystko sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE