Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg skrzydełek kurczaka
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy dijon
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
- Dodatkowo
100 g rukoli
2 sztuki pomarańcze
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki ziół do sałatek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka oczyść i oprósz solą oraz pieprzem.
- Do miseczki włóż miód, musztardę i mieloną paprykę, wlej sok z cytryny i energicznie wymieszaj. Skrzydełka zanurz w marynacie i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i smaż skrzydełka z każdej strony 4-5 minut, aż się zrumienią. Na patelnię wlej resztę marynaty, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę.
- Opłucz rukolę i przełóż ją do dużej miski. Pomarańcze obierz, usuń błonki, pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski z rukolą.
- Połącz resztę oliwy, ocet balsamiczny, zioła do sałatek, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj, by powstał sos o jednolitej konsystencji.
- Sałatę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż kawałki kurczaka i polej wszystko sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka