Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Spaghetti alla Carbonara


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

1 porcja dla: 1 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  makaron spaghetti
    Arrighi
  • 150 g  boczek wędzony
    chudy
  • 100 g  ser parmezan
    starty, lub ser pecorino
  • pieprz czarny
  • 4 sztuki  żółtka
  • 1 sztuka  jajko

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
  2. Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
  3. W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
  4. Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 16


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE