Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 4 osób
Składniki
350 g makaron spaghetti
Arrighi150 g boczek wędzony
chudy100 g ser parmezan
starty, lub ser pecorinopieprz czarny
4 sztuki żółtka
1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
- Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
- W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
- Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.