Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 400 g makaron spaghetti
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki chili (przyprawa)
- 3 ząbki czosnek
- 4 łyżki bazylia
posiekane listki - 500 ml przecier pomidorowy
- 70 g ser parmezan
starty - 100 g coppa stagionata affettata
pokrojone w paski - 100 g rukola
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 garść oliwki czarne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso (coppa stagionata). Następnie dodaj czosnek i smaż przez minutę. Wsyp chili i rozprowadź na patelni.
- Na koniec wlej sos, dodaj połowę bazylii, dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Makaron podawaj z sosem, oliwkami, rukolą oraz bazylią. Gotowe danie przed podaniem posyp parmezanem.
Źródło przepisu: Włoskie smaki