Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 600 g mięsa mielonego
- 2 sztuki puszki krojonych pomidorów
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 5 łyżek mleka
- 4-5 łyżek oliwy
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 50 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Tak przygotowane marchew i cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na środek patelni wrzuć mięso mielone i wymieszaj ze smażącymi się warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Podsmaż chwilę.
- Następnie dodaj wino i intensywnie gotując, zredukuj jego objętość. Na koniec dodaj pomidory z puszki i sos Worcestershire. Wszystko dobrze wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę, po czym zdejmij patelnię z ognia i zostaw na około 5 minut. Po tym czasie wlej mleko i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedź i rozłóż na talerze. Następnie polej sosem i posyp tartym parmezanem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka