Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1/2 opakowania makaronu spaghetti
100 g wędzonego boczku
1 sztuka duży ząbek czosnku
2 sztuki jajka
1 sztuka żółtko
100 g startego żółtego sera
2 łyżki masła
natka pietruszki
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, a następnie jeszcze gorący dodaj do podsmażonego boczku.
- Wbij do miski jajka oraz żółtko i wymieszaj je z serem.
- Masę jajeczną wlej do makaronu i mieszaj całość, gotując na małym ogniu, aż do połączenia wszystkich składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe danie przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka