Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g makaron spaghetti
- 1 łyżka masło
- 100 g boczek
- 2 ząbki czosnek
- 3 sztuki żółtko z jajka
- 150 g śmietana
30% - 150 g ser parmezan
drobno starty - 1 garść natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i zostaw do ocieknięcia. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek z boczkiem. Następnie zdejmij z patelni czosnek. Żółtka zmiksuj ze śmietaną oraz 1/2 startego parmezanu.
- Do zawartości patelni dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podgrzej. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową potrawę rozłóż na talerze. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Źródło przepisu: Smacznego!