Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Spaghetti z pikantną masą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Spaghetti z pikantną masą to przepis na danie inspirowane kuchnią włoską. Do przygotowania potrawy można użyć również mięsa wieprzowego, a bulion zastąpić czerwonym wytrawnym winem.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięso wołowe
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 4 ząbki  czosnek
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 pęczek  tymianek
    świeży
  • 2 sztuki  chili papryczka
  • 120 ml  bulion
  • 200 g  pomidory
    przetarte z puszki
  • 500 g  pomidory
  • 400 g  makaron spaghetti
  • 100 g  ser parmezan
  • bazylia
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w małe kawałki. Czosnek oraz cebule obierz i posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebule oraz czosnek. Dorzuć pokrojone mięso, tymianek oraz posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj bulion lub wino i przetarte pomidory. Całość duś, aż wszystkie składniki zmiękną.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę i dorzuć do garnka.
  4. Makaron ugotuj al dente, odcedź i wyłóż na talerz. Polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

spaghettiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE