Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
500 g mięso wołowe
2 sztuki cebula czerwona
4 ząbki czosnek
3 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku1 pęczek tymianek
świeży2 sztuki chili papryczka
120 ml bulion
200 g pomidory
przetarte z puszki500 g pomidory
400 g makaron spaghetti
100 g ser parmezan
bazylia
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w małe kawałki. Czosnek oraz cebule obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebule oraz czosnek. Dorzuć pokrojone mięso, tymianek oraz posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj bulion lub wino i przetarte pomidory. Całość duś, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę i dorzuć do garnka.
- Makaron ugotuj al dente, odcedź i wyłóż na talerz. Polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku