Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięso wołowe
- 2 sztuki cebula czerwona
- 4 ząbki czosnek
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 pęczek tymianek
świeży - 2 sztuki chili papryczka
- 120 ml bulion
- 200 g pomidory
przetarte z puszki - 500 g pomidory
- 400 g makaron spaghetti
- 100 g ser parmezan
- bazylia
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w małe kawałki. Czosnek oraz cebule obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebule oraz czosnek. Dorzuć pokrojone mięso, tymianek oraz posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj bulion lub wino i przetarte pomidory. Całość duś, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę i dorzuć do garnka.
- Makaron ugotuj al dente, odcedź i wyłóż na talerz. Polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku