Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki steki z udźca wołowego
4 sztuki nieobrane ząbki czosnku
1/2 sztuki pęczka rozmarynu
2 łyżki oleju rzepakowego
5 sztuk ziaren ziela angielskiego
3 sztuki liście laurowe
olej
sól
pieprz
- Masło ziołowe
100 g miękkiego masła
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z 1 cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Steki włóż do miski i skrop oliwą. Ziele angielskie rozgnieć razem z czosnkiem. Liście rozmarynu dość grubo pokrój, a listki laurowe pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem i natrzyj mieszanką steki. Odstaw mięso na godzinę, by się zamarynowało. Po tym czasie oprósz steki solą i ponownie odstaw na 30 minut.
- Masło wymieszaj z posiekanymi koperkiem, natką oraz skórką cytrynową i wstaw do lodówki.
- Mięso wytrzyj z nadmiaru marynaty i smaż je na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Gotowe steki odstaw na kilka minut, by odpoczęły. Podawaj z masłem ziołowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka