Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g wołowina
chuda, bez kości1 opakowanie rukola
250 g pomidorki koktajlowe
2 łyżki oliwa
4 łyżeczki sos sojowy
słodkisól
do smakupieprz cytrynowy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój na 4 steki. Każdy kawałek dopraw do smaku pieprzem i natrzyj oliwą.
- Następnie wrzuć mięso na dobrze rozgrzaną oliwę i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ponownie przewróć mięso i zostaw je na patelni przez 1 minutę. Następnie przewróć mięso ponownie i smaż kolejną minutę.
- Gotowy stek odstaw na 3 minuty, by odpoczął. Przed podaniem oprósz mięso solą.
- Na talerzach rozłóż rukolę oraz pomidorki. Polej wszystko sosem sojowym, a na wierzchu ułóż mięso.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka