Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
800 g polędwicy wołowej
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
sól
- Sos
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 sztuka owoc granatu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój na dość grube plastry i lekko rozgnieć dłonią. Oprósz mięso pieprzem wymieszanym z imbirem. Smaż steki po 4 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Usmażone steki przełóż do naczynia żaroodpornego i oprósz solą.
- Do tłuszczu ze smażenia mięsa dolej wino i gotuj przez 2-3 minuty. Gdy część wina odparuje dodaj ocet balsamiczny oraz miód i gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Granat przekrój na pół i wysyp nasiona do sosu. Następnie dodaj łyżkę masła, wymieszaj.
- Steki wyłóż na talerze i polej sosem z granatu.
Źródło przepisu: Moje smaki życia