Dzisiaj jest: Sobota, 28.01.2023 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Steki wołowe w sosie z granatu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  polędwicy wołowej
  • 4-5 łyżek  oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka  grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • 1/2 łyżeczki  imbiru w proszku
  • sól
    Sos
  • 1/2 szklanki  czerwonego wytrawnego wina
  • 1 sztuka owoc granatu
  • 1 łyżka  octu balsamicznego
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na dość grube plastry i lekko rozgnieć dłonią. Oprósz mięso pieprzem wymieszanym z imbirem. Smaż steki po 4 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Usmażone steki przełóż do naczynia żaroodpornego i oprósz solą.
  2. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dolej wino i gotuj przez 2-3 minuty. Gdy część wina odparuje dodaj ocet balsamiczny oraz miód i gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Granat przekrój na pół i wysyp nasiona do sosu. Następnie dodaj łyżkę masła, wymieszaj.
  3. Steki wyłóż na talerze i polej sosem z granatu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE