Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 800 g polędwicy wołowej
- 4-5 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- sól
- Sos
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 sztuka owoc granatu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój na dość grube plastry i lekko rozgnieć dłonią. Oprósz mięso pieprzem wymieszanym z imbirem. Smaż steki po 4 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Usmażone steki przełóż do naczynia żaroodpornego i oprósz solą.
- Do tłuszczu ze smażenia mięsa dolej wino i gotuj przez 2-3 minuty. Gdy część wina odparuje dodaj ocet balsamiczny oraz miód i gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Granat przekrój na pół i wysyp nasiona do sosu. Następnie dodaj łyżkę masła, wymieszaj.
- Steki wyłóż na talerze i polej sosem z granatu.
Źródło przepisu: Moje smaki życia