Dzisiaj jest: Środa, 12.08.2020 Imieniny: Klary i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Steki wołowe z pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 60 dag  rostbefu
  • 1 sztuka kieliszek wytrawnego sherry
  • 5-6 łyżek  sosu sojowego
  • 1-2 sztuki papryczki chili
  • 3 ząbki  czosnku
  • 3-4 łyżki  oleju
  • zioła prowansalskie
  • tabasco
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 4 sztuki pomidory malinowe
  • 4 sztuki ziemniaki
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Sos sojowy wymieszaj z sherry. Chili oczyść z pestek, posiekaj i dodaj do marynaty. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką posiekanych ziół prowansalskich oraz łyżką cukru, tabasco i pieprzem.
  2. Z rostbefu wytnij 4 steki o grubości 2 cm. Opłucz, osusz i polej marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, odwracając steki od czasu do czasu.
  3. Ziemniaki wyszoruj, ułóż na blasze i piecz 50 minut w temperaturze 200 st. C. Pomidory umyj, przekrój na połówki, oprósz ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą, ułóż na blasze obok ziemniaków. Piecz 10-15 minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż steki i smaż na rumiano przez 8-10 minut z jednej strony. Gdy od spodu będą rumiane, posmaruj jeszcze marynatą i obróć. Oprósz solą zarumienioną stronę steków. Dosmaż z drugiej strony (6-8 minut).
  5. Gotowe steki przełóż na ogrzane talerze. Połowę pieczonych pomidorków przetrzyj przez sito i polej musem steki. Obok ułóż pozostałe pomidorki i ziemniaki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE