Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
60 dag rostbefu
1 sztuka kieliszek wytrawnego sherry
5-6 łyżek sosu sojowego
1-2 sztuki papryczki chili
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
zioła prowansalskie
tabasco
cukier
sól
pieprz
4 sztuki pomidory malinowe
4 sztuki ziemniaki
oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos sojowy wymieszaj z sherry. Chili oczyść z pestek, posiekaj i dodaj do marynaty. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką posiekanych ziół prowansalskich oraz łyżką cukru, tabasco i pieprzem.
- Z rostbefu wytnij 4 steki o grubości 2 cm. Opłucz, osusz i polej marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, odwracając steki od czasu do czasu.
- Ziemniaki wyszoruj, ułóż na blasze i piecz 50 minut w temperaturze 200 st. C. Pomidory umyj, przekrój na połówki, oprósz ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą, ułóż na blasze obok ziemniaków. Piecz 10-15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Włóż steki i smaż na rumiano przez 8-10 minut z jednej strony. Gdy od spodu będą rumiane, posmaruj jeszcze marynatą i obróć. Oprósz solą zarumienioną stronę steków. Dosmaż z drugiej strony (6-8 minut).
- Gotowe steki przełóż na ogrzane talerze. Połowę pieczonych pomidorków przetrzyj przez sito i polej musem steki. Obok ułóż pozostałe pomidorki i ziemniaki.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy