Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2-4 sztuki steki wołowe
- 3/4 szklanki białego wina
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 sztuki pokruszone liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 100 g masła
- olej do smażenia
- kilka świeżych liści szałwii
- 1/2 sztuki bakłażana
- 1 sztuka cukinia
- zioła prowansalskie
- 2 sztuki pomidory
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wino, ocet, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżki oliwy, liście laurowe oraz chili wymieszaj. Do marynaty włóż steki i wstaw na noc do lodówki.
- Bakłażan pokrój w kostkę, obficie oprósz solą, wrzuć na sitko i odstaw na godzinę. Cukinię pokrój na kawałki, dopraw do smaku solą i odłóż.
- Bakłażan i cukinię podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Wsyp sól, pieprz, cukier i zioła prowansalskie. Duś do miękkości.
- Masło rozgrzej na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj liście szałwii i podsmaż je, od czasu do czasu mieszając.
- Steki wyjmij z marynaty, po czym zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Przed końcem smażenia oprósz mięso solą. Gotowe steki przełóż na talerz.
- Z tłuszczu usuń białą pianę. Następnie oczyszczonym masłem polej wołowinę. Danie podawaj z duszonymi warzywami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku