Dzisiaj jest: Czwartek, 09.12.2021 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Steki z masłem szałwiowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2-4 sztuki steki wołowe
  • 3/4 szklanki  białego wina
  • 3 łyżki  octu jabłkowego
  • 4 łyżki  oliwy
  • 2 sztuki pokruszone liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki  chili w proszku
  • 100 g  masła
  • olej do smażenia
  • kilka świeżych liści szałwii
  • 1/2 sztuki bakłażana
  • 1 sztuka cukinia
  • zioła prowansalskie
  • 2 sztuki pomidory
  • 1 łyżka  brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wino, ocet, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżki oliwy, liście laurowe oraz chili wymieszaj. Do marynaty włóż steki i wstaw na noc do lodówki.
  2. Bakłażan pokrój w kostkę, obficie oprósz solą, wrzuć na sitko i odstaw na godzinę. Cukinię pokrój na kawałki, dopraw do smaku solą i odłóż.
  3. Bakłażan i cukinię podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Wsyp sól, pieprz, cukier i zioła prowansalskie. Duś do miękkości.
  4. Masło rozgrzej na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj liście szałwii i podsmaż je, od czasu do czasu mieszając.
  5. Steki wyjmij z marynaty, po czym zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Przed końcem smażenia oprósz mięso solą. Gotowe steki przełóż na talerz.
  6. Z tłuszczu usuń białą pianę. Następnie oczyszczonym masłem polej wołowinę. Danie podawaj z duszonymi warzywami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE