Dzisiaj jest: Czwartek, 06.08.2020 Imieniny: Sławy i Jakuba



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Strudel z mięsnym nadzieniem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Strudel z mięsnym nadzieniem najlepiej podawać na ciepło, pokrojony w plastry.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  mąka
    +do wyrobienia ciasta
  • 1 łyżka  olej
  • sól
    do smaku
  • 1 pęczek  majeranek
    świeży
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 2 sztuki  cebula
  • 250 g  pieczarki
  • 20 g  masło klarowane
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 1 sztuka  żółtko z jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej i zrób w niej zagłębienie. Wlej do zagłębienia olej, 4 łyżki wody oraz wsyp 1 łyżeczkę soli. Zagnieć ciasto i odstaw na 2 godziny.
  2. Majeranek i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Obierz cebule i poszatkuj.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso. Następnie dodaj cebulę oraz pieczarki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na samym końcu wmieszaj natkę pietruszki i majeranek.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj na oprószonej mąką ściereczce. Włóż pod ciasto oprószone mąką dłonie i rozciągaj je na grzbietach dłoni, aby było możliwie najcieńsze. Rozsmaruj na cieście mięsną masę, zostawiając wokół wąską krawędź.
  5. Krawędzie złóż do środka na nadzienie. Podnosząc z jednej strony ściereczkę, zwiń ciasto w rulon. Strudel posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

strudelprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE