Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g mąka
+do wyrobienia ciasta - 1 łyżka olej
- sól
do smaku - 1 pęczek majeranek
świeży - 1 pęczek natka pietruszki
- 2 sztuki cebula
- 250 g pieczarki
- 20 g masło klarowane
- 500 g mięso mielone
wołowe - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku - 1 sztuka żółtko z jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej i zrób w niej zagłębienie. Wlej do zagłębienia olej, 4 łyżki wody oraz wsyp 1 łyżeczkę soli. Zagnieć ciasto i odstaw na 2 godziny.
- Majeranek i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Obierz cebule i poszatkuj.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso. Następnie dodaj cebulę oraz pieczarki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na samym końcu wmieszaj natkę pietruszki i majeranek.
- Ciasto cienko rozwałkuj na oprószonej mąką ściereczce. Włóż pod ciasto oprószone mąką dłonie i rozciągaj je na grzbietach dłoni, aby było możliwie najcieńsze. Rozsmaruj na cieście mięsną masę, zostawiając wokół wąską krawędź.
- Krawędzie złóż do środka na nadzienie. Podnosząc z jednej strony ściereczkę, zwiń ciasto w rulon. Strudel posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane