Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 700 g udźca wołowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 sztuka papryka
- 50 g pora
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g mięsa mielonego
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 sztuka duża cebula
- 50 ml oleju
- 1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- 3 jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Udziec natnij wzdłuż, formując płat i dobrze rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem z obu stron.
- Oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę. Por potnij w cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa z kaparami wrzuć do miski.
- Mięso mielone wymieszaj z pozostałym jajkiem, papryką, porem, natką pietruszki oraz kaparami. Składniki zagęść bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem.
- Płat wołowiny posmaruj 2 łyżeczkami musztardy. Przygotowaną masę mięsno-warzywną równomiernie rozprowadź na płacie mięsa.
- Na wierzch wyłóż ugotowane na twardo jajka. Mięso zwiń. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Roladę zwiąż nicią. Podsmaż z cebulą na oleju i piecz 10 minut w temperaturze 190 st. C. Następnie duś do miękkości. Z wywaru i mąki zrób sos.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku