Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 20 osób
Składniki
2 kg kapusta kiszona
1/2 główki kapusta biała
1/2 kg boczek wędzony
1 kg łopatka wieprzowa
1/2 kg wołowina
200 g słonina
4 sztuki kiełbasa
1 szklanka bulion
4 sztuki cebula
100 g grzyby suszone
15 sztuk suszone śliwki
2 sztuki jabłka
winne250 g przecier pomidorowy
4 sztuki liście laurowe
6 ziarenek ziele angielskie
5 ziarenek jałowiec
1 łyżeczka kminek
1 łyżka majeranek
1 łyżka papryka (przyprawa)
1 szklanka wino czerwone wytrawne
sól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu.
- Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
- Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę. Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali - to nic złego - nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku.
- Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej orchidea.co