Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
200 g mąka pełnoziarnista
+do formy100 g masło
+do formy5 sztuk jajka
1 sztuka cebula
100 g boczek
2 łyżki olej
2 łyżki kminek
mielony400 g mięso mielone
400 g kapusta kiszona
150 g śmietana kwaśna
1 garść natka pietruszki
posiekanasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, 1 jajko oraz 3 łyżki wody. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
- Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z boczkiem. Dopraw kminkiem.
- Po chwili na patelnię dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dołóż odciśniętą kapustę kiszoną i wszystko razem chwilę podsmażaj. Gotowy farsz odstaw do przestygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż je na posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Spód ponakłuwaj widelcem, po czym wyłóż farsz z patelni.
- Śmietanę wymieszaj z 4 jajkami, natką i odrobiną soli. Masę wylej na nadzienie w formie. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!