Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Swojski placek z mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Swojski placek z mięsem to przepis na sycącą, domową potrawę.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 200 g  mąka pełnoziarnista
    +do formy
  • 100 g  masło
    +do formy
  • 5 sztuk  jajka
  • 1 sztuka  cebula
  • 100 g  boczek
  • 2 łyżki  olej
  • 2 łyżki  kminek
    mielony
  • 400 g  mięso mielone
  • 400 g  kapusta kiszona
  • 150 g  śmietana kwaśna
  • 1 garść  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, 1 jajko oraz 3 łyżki wody. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z boczkiem. Dopraw kminkiem.
  3. Po chwili na patelnię dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dołóż odciśniętą kapustę kiszoną i wszystko razem chwilę podsmażaj. Gotowy farsz odstaw do przestygnięcia.
  4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż je na posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Spód ponakłuwaj widelcem, po czym wyłóż farsz z patelni.
  5. Śmietanę wymieszaj z 4 jajkami, natką i odrobiną soli. Masę wylej na nadzienie w formie. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Zobacz więcej na temat:

placekprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE