Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka chleb
bochenek, typu weka - 1 sztuka cebula
- 80 g mąka
- 300 g mięso
wędzone - 2 łyżki olej
- 1 pęczek natka pietruszki
- 3 sztuki jajka
- 250 ml mleko
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb pokrój w kostkę, po czym rozłóż na blasze i piecz w 180 st. C, aż się zrumieni. Następnie odstaw do ostygnięcia , po czym przesyp do dużej miski.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mięso wędzone oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Zdejmij z ognia i ostudź. Natkę pietruszki posiekaj.
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Do miski z grzankami dodaj zawartość patelni, masę z natką pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Następnie z powstałej masy uformuj wilgotnymi dłońmi okrągłe kuleczki.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Następnie partiami wkładaj knedle. Gotuj przez 20 minut.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski