Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- pieprz
- sól
- 1 sztuka cebula
- 100 g wędzonego boczku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw do odsączenia. Odlej wodę, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
- Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta.
- Masę nałóż na talerzyk i łyżką wrzucaj ją na osolony wrzątek. Gotuj przez 8-10 minut.
- Boczek i obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na patelni. Przed podaniem polej kluski okrasą.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników