Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 45 dag wędzonego boczku
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych śliwek
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- tabasco
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w dość dużą kostkę. Musztardę wymieszaj z cukrem, ziołami, ketchupem, kilkoma kroplami sosu tabasco oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z boczkiem, przykryj i odstaw na 4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie do marynaty dodaj suszone owoce i wymieszaj, aby były dokładnie oblepione sosem.
- Boczek oraz owoce nadziewaj na długie patyczki do szaszłyków i układaj na rozgrzanym grillu. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż boczek ładnie się zarumieni. Podawaj z ostrymi sosami i korniszonami.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca