Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
45 dag wędzonego boczku
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonych śliwek
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 łyżki ostrego ketchupu
tabasco
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w dość dużą kostkę. Musztardę wymieszaj z cukrem, ziołami, ketchupem, kilkoma kroplami sosu tabasco oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z boczkiem, przykryj i odstaw na 4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie do marynaty dodaj suszone owoce i wymieszaj, aby były dokładnie oblepione sosem.
- Boczek oraz owoce nadziewaj na długie patyczki do szaszłyków i układaj na rozgrzanym grillu. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż boczek ładnie się zarumieni. Podawaj z ostrymi sosami i korniszonami.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca