Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g polędwiczki z kurczaka
- 2.5 sztuki sok z cytryny
- 2 łyżeczki oregano
suszone - 3 łyżki olej słonecznikowy
- 500 g szpinak
świeży, baby - 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 sztuka cebula
mała - 1 ząbek czosnek
- 100 g jogurt grecki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i zalej sokiem wyciśniętym z 2 cytryn. Dodaj oregano, sól oraz pieprz. Odstaw na 60 minut do lodówki.
- Szpinak dokładnie umyj i gotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, odciśnij i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i zeszklij.
- Dodaj szpinak i duś razem przez 5 minut. Wlej jogurt i dopraw do smaku solą oraz pozostałym sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Polędwiczki z kurczaka ponakłuwaj na patyczki do szaszłyków i upiecz na patelni grillowej. Podawaj ze szpinakiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku