Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki sznycle cielęce
po 12-15 dag każdysól
do smakupieprz
do smakuoliwa
z masłem do smażeniamąka
do panierowania
- Masło chrzanowe
1/2 kostki masło śmietankowe
2 łyżki chrzan
świeżo utarty lub ze sloiczka2 łyżki zielenina
natka pietruszki i koperek2 łyżki bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki masła chrzanowego ucieramy na jednolitą masę i dzielimy na 4 równe części.
- Sznycle lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem (dobrze, gdy jest lekko zwilżony wodą), oprószamy przyprawami i mąką (nadmiar mąki strząsamy), odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
- Na dużej patelni w dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażamy sznycle, rumieniąc z obu stron, przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Każdy sznycel smarujemy porcją masła chrzanowego, zalewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika i zapiekamy przez około 10-12 minut.