Dzisiaj jest: Czwartek, 07.12.2023 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sznycel cielęcy zapiekany z chrzanem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną oraz z sezonową surówką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  sznycle cielęce
    po 12-15 dag każdy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa
    z masłem do smażenia
  • mąka
    do panierowania
    Masło chrzanowe
  • 1/2 kostki  masło śmietankowe
  • 2 łyżki  chrzan
    świeżo utarty lub ze sloiczka
  • 2 łyżki  zielenina
    natka pietruszki i koperek
  • 2 łyżki  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki masła chrzanowego ucieramy na jednolitą masę i dzielimy na 4 równe części.
  2. Sznycle lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem (dobrze, gdy jest lekko zwilżony wodą), oprószamy przyprawami i mąką (nadmiar mąki strząsamy), odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  3. Na dużej patelni w dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażamy sznycle, rumieniąc z obu stron, przekładamy do naczynia do zapiekania.
  4. Każdy sznycel smarujemy porcją masła chrzanowego, zalewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika i zapiekamy przez około 10-12 minut.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE