Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 1 sztuka jajko
- 2 sztuki i 1/2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g ziemniaków
- 800 g marchewki
- 400 g groszku konserwowego
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Zalej zimną wodą i gotuj do miękkości.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj łyżkę mąki i rozprowadź zasmażkę wodą z gotowania marchewki. Podgrzej i wlej zasmażkę do marchewki. Dodaj odsączony groszek, dopraw solą i zagotuj.
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój w plastry, przełóż do miski. Skrop łyżką oleju, oprósz solą i bazylią, wymieszaj. Przełóż ziemniaki na blachę i piecz 25 minut w 190 st. C.
- Mięso umyj, osusz i pokrój na 4 sznycle. Oprósz solą i opanieruj w rozkłóconym jajku i mące. Usmaż na rozgrzanym oleju. Gotowe sznycle podawaj z marchewką i ziemniakami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia