Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 8 sztuk cienkich kotletów schabowych
- 1 sztuka duża czerwona papryka
- 2 sztuki cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- 1 sztuka mały słoiczek oliwek
- suszona bazylia
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka
- 1 szczypta cukru
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sznycelki lekko opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Usmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Cebule oraz czosnek posiekaj, podsmaż na tłuszczu ze smażenia mięsa. Następnie wlej pomidory, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę. Dopraw powstały sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Duś przez około 10 minut na dużym ogniu.
- Po tym czasie dodaj do sosu oliwki oraz mięso, przykryj i duś jeszcze kilka minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i sałatą lub mizerią.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy