Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki niewielkie pojedyncze filety z piersi kurczaka
2/3 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki bułki tartej
1 sztuka jajko
sól
biały pieprz
olej
- Marynata
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- Masło ziołowe
1/2 kostki masła
1 ząbek czosnku
sól
biały pieprz
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanego majeranku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z kurczaka umyj, osusz, rozetnij na 4 niewielkie kotlety. Oprósz je solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki.
- 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu. Dodaj starty imbir oraz skórkę cytrynową. Powstałą marynatą zalej mięso. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw na 60 minut do lodówki.
- Masło rozetrzyj. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Trochę ziół odłóż do dekoracji, a resztę wsyp do masełka. Przypraw je solą oraz białym pieprzem. Dobrze wymieszaj i mocno schłodź.
- Zamarynowane mięso wyjmij z jogurtu, osusz. Migdały wymieszaj z bułką tartą. Jajko roztrzep. Mięso panieruj w jajku, a potem w migdałach z bułką tartą. Panierkę dobrze dociśnij do mięsa.
- Tak przygotowane sznycelki smaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety posyp odłożonymi ziołami i obłóż kawałkami masła ziołowego.
Źródło przepisu: Smacznego!