Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sznycelki w migdałach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki niewielkie pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2/3 szklanki  mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki  bułki tartej
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • biały pieprz
  • olej
    Marynata
  • 2 szklanki  jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżeczka  startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki  skórki startej z cytryny
    Masło ziołowe
  • 1/2 kostki  masła
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka  posiekanego tymianku
  • 1 łyżka  posiekanego majeranku
  • 1 łyżka  posiekanej mięty
  • 1 łyżka  posiekanej bazylii
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z kurczaka umyj, osusz, rozetnij na 4 niewielkie kotlety. Oprósz je solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki.
  2. 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu. Dodaj starty imbir oraz skórkę cytrynową. Powstałą marynatą zalej mięso. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw na 60 minut do lodówki.
  3. Masło rozetrzyj. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Trochę ziół odłóż do dekoracji, a resztę wsyp do masełka. Przypraw je solą oraz białym pieprzem. Dobrze wymieszaj i mocno schłodź.
  4. Zamarynowane mięso wyjmij z jogurtu, osusz. Migdały wymieszaj z bułką tartą. Jajko roztrzep. Mięso panieruj w jajku, a potem w migdałach z bułką tartą. Panierkę dobrze dociśnij do mięsa.
  5. Tak przygotowane sznycelki smaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety posyp odłożonymi ziołami i obłóż kawałkami masła ziołowego.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE