Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka duży filet z kurczaka
- 2 sztuki jajka
- bułka tarta
- 50 g orzechów nerkowca
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- olej z pestek winogron
- 8 sztuk jajek przepiórczych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fileta z kurczaka pokrój na 4 kotlety, lekko rozbij. Z obu stron oprósz mięso solą i pieprzem.
- Orzechy nerkowca zmiel w malakserze i wymieszaj z bułką tartą.
- Kotlety panieruj w bułce tartej z orzechami, rozkłóconych jajkach i ponownie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
- Usmażone kotlety przełóż do garnka. Dodaj łyżkę masła, podlej 1/3 szklanki wody, a następnie duś kilka minut pod przykryciem.
- Na reszcie masła usmaż sadzone jajka przepiórcze.
- Gotowe sznycle podawaj z 2 jajkami przepiórczymi, polane sosem z duszenia.
Źródło przepisu: przyślij przepis!