Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki sznycle
z indyka4 łyżki sos sojowy
2 łyżki sok z cytryny
1 łyżka olej
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka tymianek
1 sztuka jajka
5 łyżek mąka
5 łyżek bułka tarta
papryka (przyprawa)
słodka, do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sznycle delikatnie rozbij.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy z sokiem z cytryny i olejem. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Powstałą marynatą posmaruj sznycle i wstaw je na 60 minut do lodówki.
- Po tym czasie panieruj mięso w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z papryką. Tak przygotowane mięso smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż uzyska złoty kolor.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka