Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sznycle z indyka z opiekanymi ziemniaczkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do sałatki z buraków można dodać ogórka kiszonego lub garść orzechów włoskich. Przepis na sznycle z indyka z opiekanymi ziemniaczkami to pomysł na smaczny obiad.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  sznycel z indyka
  • 900 g  ziemniaki
  • 4 łyżki  mąka
  • 1 sztuka  jajka
  • 500 g  buraki
  • 1/2 sztuki  cebula czerwona
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 4 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki rozłóż na folii aluminiowej i piecz 50 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjmij, przestudź, obierz. Cebulę pokrój w piórka, dodaj do buraków razem z sokiem z cytryny, 1 łyżką oleju i przyprawami. Wymieszaj.
  2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie tak, by pozostały lekko twarde. Następnie ułóż je na blasze, skrop 1 łyżką oleju i lekko oprósz mąką. Piecz 20 minut w 190 st. C.
  3. Sznycle lekko rozbij, oprósz solą. Następnie panieruj w rozkłóconym jajku i mące. Usmaż na pozostałym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe danie podawaj z plasterkiem cytryny, opiekanymi ziemniakami i sałatką z buraczków.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE