Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g sznycel z indyka
900 g ziemniaki
4 łyżki mąka
1 sztuka jajka
500 g buraki
1/2 sztuki cebula czerwona
1/2 sztuki cytryna
1 łyżka sok z cytryny
4 łyżki olej
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki rozłóż na folii aluminiowej i piecz 50 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjmij, przestudź, obierz. Cebulę pokrój w piórka, dodaj do buraków razem z sokiem z cytryny, 1 łyżką oleju i przyprawami. Wymieszaj.
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie tak, by pozostały lekko twarde. Następnie ułóż je na blasze, skrop 1 łyżką oleju i lekko oprósz mąką. Piecz 20 minut w 190 st. C.
- Sznycle lekko rozbij, oprósz solą. Następnie panieruj w rozkłóconym jajku i mące. Usmaż na pozostałym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe danie podawaj z plasterkiem cytryny, opiekanymi ziemniakami i sałatką z buraczków.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia