Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 8 sztuk szparagi
zielone - 500 g pieczarki
- 2 sztuki kurczak
udka - 2 woreczki ryż
- 2 puszki pomidory
- 3 łyżki śmietana
18% - 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka cebula
- 1 pęczek szczypior
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szczypta chili (przyprawa)
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 łyżki olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce i wstaw pionowo do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj przez 15 minut, a następnie pokrój na kawałki o szerokości 1 cm.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Udka z kurczaka gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Obierz mięso z kości i posiekaj. Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć pieczarki i posiekaną cebulę. Oprósz solą i smaż przez 25 minut. Następnie dodaj kurczaka i pomidory. Dopraw oregano, chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj śmietanę i ugotowany ryż. Smaż jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Pod koniec dodaj szparagi i szczypiorek. Risotto podawaj gorące, udekorowane bazylią.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka