Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szparagowe risotto z kurczakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szparagowe risotto to danie bardzo smaczne. Risotto najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 8 sztuk  szparagi
    zielone
  • 500 g  pieczarki
  • 2 sztuki  kurczak
    udka
  • 2 woreczki  ryż
  • 2 puszki  pomidory
  • 3 łyżki  śmietana
    18%
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 pęczek  szczypior
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 łyżki  olej

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce i wstaw pionowo do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj przez 15 minut, a następnie pokrój na kawałki o szerokości 1 cm.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Udka z kurczaka gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Obierz mięso z kości i posiekaj. Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć pieczarki i posiekaną cebulę. Oprósz solą i smaż przez 25 minut. Następnie dodaj kurczaka i pomidory. Dopraw oregano, chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj śmietanę i ugotowany ryż. Smaż jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Pod koniec dodaj szparagi i szczypiorek. Risotto podawaj gorące, udekorowane bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE