Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
100 g boczek wędzony
1 sztuka cebula
450 g wieprzowina
mielona50 g bułka tarta
1/2 łyżeczki ziele angielskie
sól
do smakupieprz czarny
do smaku15 g masło
1 łyżka olej
1 sztuka cytryna
3 łyżki żurawina
4 łyżki koperek
posiekany150 ml bulion drobiowy
150 ml śmietana kwaśna
koperek
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drobno pokrój boczek z wyciętą skórką oraz cebulę i przełóż do dużej miski.
- Dodaj mielone mięso, bułkę tartą, ziele angielskie oraz sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj.
- Ulep z mięsnej masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na dużej patelni podgrzej masło z olejem, a następnie włóż pulpeciki i smaż na dużym ogniu 6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zarumienią się ze wszystkich stron.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, po czym dodaj oba składniki wraz z żurawiną, 2 łyżkami koperku i bulionem do pulpecików.
- Zagotuj, cały czas mieszając, a potem przykryj i duś 5 minut na średnim ogniu.
- Następnie odkryj potrawę i gotuj kolejne 5 minut, aż klopsiki będą uduszone i prawie cały płyn wyparuje.
- Sos stopniowo wymieszaj z kwaśną śmietaną i pozostałym koperkiem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 0. Na koniec ostrożnie podgrzej całość, aż sos będzie gorący.
- 1. Danie podawaj udekorowane świeżym koperkiem.