Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 100 g boczek wędzony
- 1 sztuka cebula
- 450 g wieprzowina
mielona - 50 g bułka tarta
- 1/2 łyżeczki ziele angielskie
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 15 g masło
- 1 łyżka olej
- 1 sztuka cytryna
- 3 łyżki żurawina
- 4 łyżki koperek
posiekany - 150 ml bulion drobiowy
- 150 ml śmietana kwaśna
- koperek
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drobno pokrój boczek z wyciętą skórką oraz cebulę i przełóż do dużej miski.
- Dodaj mielone mięso, bułkę tartą, ziele angielskie oraz sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj.
- Ulep z mięsnej masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na dużej patelni podgrzej masło z olejem, a następnie włóż pulpeciki i smaż na dużym ogniu 6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zarumienią się ze wszystkich stron.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, po czym dodaj oba składniki wraz z żurawiną, 2 łyżkami koperku i bulionem do pulpecików.
- Zagotuj, cały czas mieszając, a potem przykryj i duś 5 minut na średnim ogniu.
- Następnie odkryj potrawę i gotuj kolejne 5 minut, aż klopsiki będą uduszone i prawie cały płyn wyparuje.
- Sos stopniowo wymieszaj z kwaśną śmietaną i pozostałym koperkiem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 0. Na koniec ostrożnie podgrzej całość, aż sos będzie gorący.
- 1. Danie podawaj udekorowane świeżym koperkiem.