Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Szynka w chlebie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1.5 kg  szynki bez kości
  • 3-4 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
    Chleb
  • 25 dag  mąki żytniej
  • 25 dag  mąki pszennej
  • 5 dag  drożdży
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  cukru
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek rozetrzyj z solą, pieprzem oraz majerankiem i natrzyj mieszanką szynkę. Odstaw mięso do lodówki.
  2. Drożdże rozrób z cukrem i 1/2 szklanki letniego mleka. Obie mąki przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodaj jajko oraz pozostałe mleko i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto (pod koniec zagniatania dodaj oliwę).
  3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aby urosło. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć i rozwałkuj na duży prostokąt. Na środku ułóż szynkę i dokładnie zlep brzegi ciasta.
  4. Pieczeń przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE