Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
1.5 kg szynki bez kości
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
- Chleb
25 dag mąki żytniej
25 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 sztuka jajko
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek rozetrzyj z solą, pieprzem oraz majerankiem i natrzyj mieszanką szynkę. Odstaw mięso do lodówki.
- Drożdże rozrób z cukrem i 1/2 szklanki letniego mleka. Obie mąki przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodaj jajko oraz pozostałe mleko i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto (pod koniec zagniatania dodaj oliwę).
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aby urosło. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć i rozwałkuj na duży prostokąt. Na środku ułóż szynkę i dokładnie zlep brzegi ciasta.
- Pieczeń przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy