Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka szynka wieprzowa
rozmaryn
400 g pieczarek
2 sztuki cebule
4 ząbki czosnku
1-2 łyżki bułki tartej
1 sztuka mała cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szynkę natnij długim nożem, formując w niej kieszeń. Oprósz mięso solą, pieprzem i natrzyj połową utartego z 1 łyżką oleju czosnku. Następnie ponakłuwaj szynkę i wsadź w mięso małe gałązki rozmarynu.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej 300 g pokrojonych w półplastry pieczarek. Smaż wszystko jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i rozmaryn. Smaż jeszcze 2 minuty.
- Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i zagęść bułką tartą. Zdejmij farsz z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- Cukinię pokrój w plastry, a pozostałe pieczarki w ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Kieszeń w szynce wypełnij farszem pieczarkowym i zabezpiecz nicią lub wykałaczkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 60 minut. Po tym czasie dookoła mięsa ułóż warzywa i piecz jeszcze 30 minut. Po upieczeniu odstaw na 10 minut, po czym pokrój mięso w plastry.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka