Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 4 sztuki tortilla
- 1/2 kg mielona wołowina
- 1 puszka fasola czerwona konserwowa
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka masło klarowane
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - kolendra
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę w paski. Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.
- Dodajemy mięso oraz fasolę i smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy tak mięso przez kolejne 15 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego pomidora. Smażymy jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Na podgrzaną wcześniej w piekarniku tortillę wykładamy farsz i posypujemy posiekaną kolendrą.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl