Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mielona wołowina
- 4-6 liści sałata
- 6 łyżek sos salsa
pikantny - 1 puszka kukurydza konserwowa
- 1 puszka fasola czerwona konserwowa
- 100 g fasolka szparagowa
- 1 sztuka papryka czerwona
mała - 3 łyżki masło klarowane
- 1/4 łyżeczki kmin rzymski
- sól
do smaku
- Placki:
- 300 g mąka kukurydziana
- 150 g mąka pszenna
- 100 g margaryna
- 1.5 szklanek woda
- masło klarowane
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Placki: Do miski wsyp mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodaj odrobinę soli, margarynę oraz 1,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto, podziel je na porcje wielkości kurzego jajka i odłóż na kilka minut. Następnie rozwałkuj je na 20-centymetrowe placki i smaż na natłuszczonej, rozgrzanej patelni.
- Farsz: Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso. Następnie dodaj pozostałe składniki, dopraw solą, kminem, salsą i dokładnie wymieszaj. Uzyskany farsz podziel na 4 części.
- Na dole placka ułóż kilka kawałków porwanej sałaty. Na wierzch nałóż farsz i złóż placki na pół. Zapiekaj kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: Twoje przepisy