Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 300 g makaronu tagliatelle
- 200 g szynki w plastrach
- 250 g pieczarek
- 1 sztuka świeży brokuł
- 2 sztuki małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l śmietany 30%
- natka pietruszki
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź.
- Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i podziel na różyczki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Szynkę pokrój w paski, a pieczarki w plasterki. Dopraw pieprzem oraz solą i podsmaż razem z cebulą.
- Następnie dodaj śmietanę, brokuł oraz ziołami prowansalskie. Gotuj, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodaj posiekaną natkę pietruszki. Uzyskany sos wymieszaj z makaronem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka