Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 sztuka jajko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soli
- Farsz
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka zielona papryka
1 sztuka pierś z kurczaka
1/2 opakowania fety
1 sztuka pomidor
1 sztuka cebula
1 sztuka jajko
1 ząbek czosnku
30 g oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj masło i siekaj nożem, aż do powstania grudek. Następnie dodaj jajko oraz śmietanę i zagnieć.
- Formę do tarty wyklej ciastem. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w 200 st. C.
- Farsz: Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni. Po kilku minutach dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, a na koniec dorzuć paprykę i oliwki.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ułóż na nim pokrojony w plastry pomidor bez skórki. Wyłóż farsz.
- Jajko roztrzep widelcem, dopraw solą oraz pieprzem i wylej na tartę. Wierzch posyp tartą fetą. Tartę piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka