Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
200 g mąki
110 g masła
5 sztuk jajek
150 g wędzonej szynki w plasterkach
1 sztuka duży por
1 łyżka oliwy
300 ml mleka
2 łyżeczki musztardy
50 g sera żółtego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ze 175 g mąki, 85 g masła, 2 łyżek wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Masę rozwałkuj i wylep nią dno oraz boki formy do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem, po czym wstaw na 15 minut do lodówki. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz 15 minut.
- 2 jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej paski szynki i plasterki pora przez 3 minuty.
- Resztę masła rozpuść. Dodaj 25 g mąki i przez chwilę podgrzewaj po czym stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Na końcu dołóż musztardę. Lekko ostudź.
- Na cieście ułóż podsmażoną szynkę z porem i ugotowane jajka. Do sosu dodaj pozostałe jajka i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wylej na ciasto. Wierzch posyp startym na tarce o małych oczkach żółtym serem. Tartę piecz przez 40 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku