Dzisiaj jest: Sobota, 27.02.2021 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Tarta z szynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 110 g  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 150 g  wędzonej szynki w plasterkach
  • 1 sztuka duży por
  • 1 łyżka  oliwy
  • 300 ml  mleka
  • 2 łyżeczki  musztardy
  • 50 g  sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ze 175 g mąki, 85 g masła, 2 łyżek wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Masę rozwałkuj i wylep nią dno oraz boki formy do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem, po czym wstaw na 15 minut do lodówki. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz 15 minut.
  2. 2 jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej paski szynki i plasterki pora przez 3 minuty.
  3. Resztę masła rozpuść. Dodaj 25 g mąki i przez chwilę podgrzewaj po czym stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Na końcu dołóż musztardę. Lekko ostudź.
  4. Na cieście ułóż podsmażoną szynkę z porem i ugotowane jajka. Do sosu dodaj pozostałe jajka i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wylej na ciasto. Wierzch posyp startym na tarce o małych oczkach żółtym serem. Tartę piecz przez 40 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE