Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
250 g mąki
150 g margaryny
1 łyżka śmietany 18%
1 sztuka jajko
1/2 łyżeczki soli
- Farsz
400 g mięsa mielonego
1 sztuka mała cukinia
150 g kukurydzy
sól
pieprz
ostra mielona papryka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka tartego sera żółtego
1 łyżka oleju rzepakowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj zimną margarynę, śmietanę, jajko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zrób kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż przez 15 minut mięso. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię, wymieszaj, przypraw i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Na koniec wsyp odsączoną z zalewy kukurydzę. Odstaw nadzienie do przestygnięcia.
- Schłodzonym ciastem wylep formę, nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij, wypełnij spód farszem mięsno-warzywnym, polej śmietaną wymieszaną z tartym serem i piecz jeszcze 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia