Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- sól
- 1 łyżka oliwy
- 2 sztuki jajka
- Farsz
- 1/2 sztuki średniej poszatkowanej białej kapusty
- 20 dag kiełbasy
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki ketchupu
- masło do naczynia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko dokładnie wymieszaj z wodą i oliwą. Do wysokiego garnka przesiej mąkę, wbij jajka, mieszając wlewaj mleko. Dopraw do smaku solą, zmiksuj i odstaw na 60 minut.
- Ciasto dokładnie wymieszaj, gdyby było za gęste dolej kilka łyżek wody. Smaż grubsze naleśniki. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, należy je wymieszać.
- Kapustę, pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż do rondla, dopraw, nakryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 30 minut. Posyp natką pietruszki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż naleśnik, posmaruj sosem spod farszu, nakryj drugim naleśnikiem, częścią farszu, naleśnikiem i tak do wyczerpania składników.
- Ketchup zmiksuj z 2 łyżkami wody i mąką. Powstałym sosem polej naleśniki. Przykryj zapiekankę pokrywką. Zapiecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Twoje przepisy