Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
300 g makaron rurki
2 sztuki cebula
3 ząbki czosnek
500 g mięso mielone
400 g pomidory krojone
4 sztuki jajka
100 g ser mozzarella
tarta2 gałązki rozmaryn
3 gałązki tymianek
3 łyżki oliwa
ser parmezan
tarty, do dekoracjisól
do smakupieprz
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mięso i zioła. Smaż wszystko razem.
- Gdy mięso się podsmaży, dodaj pomidory razem z zalewą, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś wszystko przez 15 minut, po czym odstaw do przestudzenia.
- Makaron ugotuj al dente, przelej zimną wodą, odsącz. Wymieszaj z przygotowanym sosem. Dodaj rozkłócone jaja i mozzarellę. Wymieszaj.
- Przełóż wszystko do natłuszczonej formy żaroodpornej i piecz 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika, odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyjmij z formy, posyp parmezanem i pokrój na porcje.
Źródło przepisu: Moje smaki życia