Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 100 g kiełbasy chorizo
- 3 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka oliwy
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki i usmaż na złoto na oleju. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż kawałki chorizo, pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Następnie dodaj ziemniaki. Wymieszaj.
- Jajka roztrzep ze śmietanką, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zalej nimi składniki na patelni.
- Smaż na średnim ogniu. Gdy jedna strona się zapiecze, przykryj patelnię talerzem i przytrzymując go ręką, obróć, by tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuń tortillę z talerza na patelnię i usmaż z drugiej strony.
Źródło przepisu: Półwysep pełen smaków