Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki smalcu
- 3/4 szklanki gorącej wody
- Farsz
- 300 g piersi z kurczaka
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1/2 sztuki zielonej papryki
- 150 g miąższu z dyni
- sól
- ostra papryka
- Dodatkowo
- 50 g żółtego startego sera
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj smalec, wodę oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Podziel je na 6 części i każdą z nich rozwałkuj na 6 krążków. Smaż je z dwóch stron na rozgrzanej patelni.
- Farsz: Mięso pokrój w paski, podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pokrojone w słupki paprykę i dynię, podduś. Dopraw do smaku solą i ostrą papryką.
- Tortilla z dynią: Farsz nakładaj na tortille. Posyp startym serem, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj 10 minut w 180 st. C.
- Smacznego!
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza